Pages

Monday, January 20, 2020

RIVM NOx Bubbles

Ruim 8.500 mensen hebben mbv. deze interactieve NH3 kaart gekeken in hoeverre de model-data van het RIVM strookt met hun eigen beleving.

Vandaag een nieuwe dashboard: NOx Bubbles. Met de NOx component uit de bron-data waarmee het RIVM hun modellen berekent. Deze nieuwe dashboard ziet er anders uit dan de vorige, omdat we met hulp van o.a. Geesje Rotgers de data veel meer betekenis konden geven.

Nieuwe functies

Bij elk data-punt op de kaart, kun je de Google satelliet view erbij pakken. Ook kun je vanaf ieder data-punt je melding doen bij Evert Mouw, als jou iets opvalt.

  Observaties

  Ik weet niet in hoeverre deze data-set als 100% volledig en absoluut betrouwbaar moet worden beschouwd. Wel meen ik te zien dat in de data-set gegevens lijken te ontbreken. Zo zie ik geen gegevens mbt. de NOx uitstoot door auto-bussen of militaire en civiele schiet-banen.

  Ook zie ik een significant aantal data-punten in de RIVM data-set gemarkeerd staan als snelweg, terwijl hiervan -volgens mijn eigen inschatting en die van Rijkswaterstaat- geen sprake kan zijn.

  NOx waarden in de RIVM data-set zijn grammen per seconde en gaan tot zes decimalen. Voor de leesbaarheid heb ik in het opening-scherm deze omgerekend (q(g/s) x 3600 x 24 x 365 / 10^6) ofwel kiloton per jaar x 1.000.

  Mbt. de kolommen hc(MW) en h(m) hebben we in dit dashboard niets gedaan. De waarden zitten wel in het model zelf.

  Samenwerking en verantwoording

  Data is afkomstig van het RIVM. Evert Mouw, die er een eerste blik op wierp, heeft de RD coordinaten naar WGS omgezet.  Anna van Ee heeft een Functional Mobile Usability Test verricht waardoor we de meeste issues eruit konden halen.

  Handleiding voor mensen met geduld


  Let op: Alles kan wat traag overkomen. 730K+ pixels op een smartphone is best pittig

  De NOx Bubble opent met acht categorieƫn. Klik op een categorie om de kaart te openen met focus op die categorie. De kaart opent met de waarden geplot op alle GPS-coƶrdinaten.

  Elk datapunt kun je aanklikken en biedt extra functies (zie hierboven).
  Onder de kaart kun je filteren op sub-categorie. Let op: Reset dit filter voordat je andere categorie kiest.

  Klik op de Bubbles om te openen >>

  No comments:

  Post a Comment

  I like interaction, thank you!

  Note: Only a member of this blog may post a comment.